Пароварка або мультиварка: у чому різниця та що вибрати?

На сучасній кухні готування часто пов'язане із використанням побутової техніки. Вона спрощує приготування багатьох страв, прискорює окремі процеси та допомагає досягти потрібного результату. Пароварки та мультиварки відносяться до розряду кухонних приладів, які мають ряд корисних функцій та опцій. Нерідко їх плутають, це різні пристрої, які розраховані під певні завдання. Тому варто докладно розібратися, чим вирізняються ці два типи техніки.

Різниця між мультиваркою та пароваркою

Пристрої за великим рахунком відрізняються повністю. Хоча в обох варіантах є «варка» – це скоріше спрощення та узагальнення функціональності техніки. Залежно від моделей окремо взяті агрегати можуть бути дуже простими або мати великий діапазон можливостей.

Пароварки та мультиварки

У будь-якому разі різниця мультиварки та пароварки величезна. Виділити варто наступні відмінності:

  1. Процес приготування. У мультитехніці встановлюється спеціальна чаша з антипригарним покриттям. У ній можна готувати за допомогою різних режимів. Виходить, що в такому пристрої процес практично не відрізняється від приготування на плиті або духовці. Пароварка в цьому плані набагато обмеженіша. Готує вона лише на пару.
  2. Різноманітність функцій. Приготувати на пару можна практично будь-які продукти та ефективніше з цим справляється, звичайно, парова техніка. Вона справляється не лише з «цілісними» продуктами, а й із розсипчастими. Потрібен тільки спеціальний кошик, яким комплектується більшість моделей. Підходить пароварка для підігріву їжі та правильної розморозки продуктів. Мультиварка містить набагато більше функцій. Вона теж може готувати на пару, а ще працювати замість каструлі, сотейника, сковорідки, йогуртниці та ін.
  3. Місткість. Середньостатистична мультифункціональна техніка розрахована обсягом на 5 л. Для невеликої сім'ї із 3–4 осіб цього вистачає. Але за потреби можна без проблем знайти моделі більше чи менше. Пароварки за обсягом підібрати набагато простіше. На таку ж сім'ю зазвичай вистачає двох- або триярусної моделі. Потрібно враховувати, що в мультиварці кожну складову або всю страву можна готувати лише в одному числі. Тоді як парові апарати дозволяють готувати відразу декілька в різних ярусах.
  4. Швидкість приготування. Готування на пару займає менше часу. Для тих самих продуктів, які в мультиварці будуть готові хвилин через 40, при обробці парою приготуються за 20 хвилин.
  5. Корисність їжі. На пару практично неможливо зробити шкідливу їжу. Для дієтичного харчування це взагалі безпрограшний варіант. У мультиварці для приготування використовується олія, і в цілому процес від сковороди або каструлі не відрізняється. Тому відразу зрозуміло, що корисніше – мультиварка чи пароварка.

Окремо варто виділити ціну техніки. Так як техніка з парою набагато простіша за функціональністю та конструкцією, то і вартість її значно нижча. За вартість базового бюджетного мультиапарату можна спокійно придбати круту пароварку.

Пароварки

Переваги та недоліки пристроїв

Щоб вибрати пароварку або мультиварку, потрібно зібрати всі їхні переваги та недоліки. Почнемо з «парової» техніки, до переваг якої належать наступні якості:

  • відносно компактні розміри;
  • швидке приготування;
  • корисна їжа;
  • дієтичне та дитяче харчування;
  • швидко розігріває готову їжу та розморожує продукти;
  • одночасне приготування кількох страв;
  • контейнери можна мити у посудомийці;
  • доступна вартість.

З мінусів при виборі мультиварки або пароварки напрошується лише один – це обмежена кількість функцій. Для любителів максимально різноманітної їжі буде недостатньо лише приготовлених на пару страв.

А якщо додати цьому пристрою більше функцій, то матимемо щось схоже на мультиварку. Це набагато складніша техніка, яка має такі переваги:

  • багато режимів приготування;
  • можливість готування здорової їжі;
  • замінює цілий набір кухонного приладдя;
  • підходить для приготування складних страв.

З відчутних недоліків виділяється вартість агрегату. Розміри пристрою залежать від обсягу, тому є і компактні варіанти. У посудомийці чашу мити не можна, щоб не пошкодити покриття. Але вона миттєво відмивається звичайним миючим засобом для посуду. Тож ціна – єдиний наріжний камінь.

Мультиварка

Мультиварка vs пароварка – що ж вибрати

Відмінність мультиварки від пароварки очевидна. І, судячи з характеристик, може здатися, що друга однозначно виграє. Насправді, все не так однозначно. Мультиварка значно переважує за функціональністю. Вона дорожча, але може варити, смажити, тушкувати, парити, випікати. Вона готує лише одну страву – зате практично будь-якої складності. За потреби різноманітності – мультиварка краще. Звичайно, якщо є потреба в техніці для швидкого приготування, бюджет обмежений або вам потрібна лише функція пари, то пароварка буде вигіднішою.

Багато покупців також запитують, чи потрібна пароварка, якщо є мультиварка. Адже в другій часто вже передбачена опція пари. Якщо фінанси дають змогу, а готуєте ви часто і багато – так, потрібна. Вона дозволить швидко приготувати гарнір, поки у мультиварці готується м'ясо чи риба. За наявності маленької дитини або прихильника корисного харчування у сім'ї можна без проблем готувати одразу два різні «столи».

18 November 2022
7 минут на прочтение