Як вибрати холодильник?

Зміст:

Дизайн, матеріал корпусу, полиць і решіток

Обсяг камер

Як вибрати холодильник: скільки потрібно камер?

Температура і потужність заморозки

Компресор

Енергоспоживання

Сенсорне, електронне або електромеханічне управління. Який холодильник краще?

Система розморожування

Додаткові особливості

Кліматичний клас

Вибираємо виробника

Як вибрати холодильник: підсумки

Холодильник - побутовий прилад №1, що забезпечує збереження продуктів і смакових якостей їжі. На сучасному ринку представлено безліч холодильників, серед яких можна просто-напросто розгубитися. Щоб придбати дійсно гідний варіант, потрібно розібратися з деталями вибору. Інтернет-магазин «Цифра» розповідає, як правильно вибрати холодильник.

image alt

Дизайн, матеріал корпусу, полиць і решіток

Компанії-виробники холодильників випускають агрегати в стандартних кольорах: білий, чорний, нержавіюча сталь. Якщо потрібен незвичайний дизайн або забарвлення, зверніть увагу на холодильники Indesit. Компанія виробляє прилади зеленого, темно-сірого і сріблястого кольору, крім стандартних білих.

Говорячи про дизайн, варто згадати матеріали виготовлення:

  • Металеве покриття - дорогі, але довговічні пристрої.
  • Покриття Обливаним склом - виглядає елегантно, практичне в експлуатації, збирає відбитки пальців, але вони не так помітні, як у випадку з металом.

Вбудовані полки і ящики виготовляють з:

  1. Пластика - дешевий матеріал, на ньому швидко з'являються відколи й тріщини.
  2. загартованого скла - стильний, красивий варіант, довговічний, простий у догляді.
  3. Металу - краще за інших забезпечують циркуляцію повітря і підтримку температури.
Якщо часто купуєте напої в дволітрових пляшках або більшого обсягу, уточніть, помістяться чи в бічні полиці ємності такого розміру.

image alt

Обсяг камер

Обсяг основного відділення вимірюється в літрах і залежить від апетиту членів сім'ї. Для будинку, де проживають:

  • 1-2 людини - можна купити холодильник до 250 л;
  • 3-4 - беріть модель 250-300 л;
  • 4-5 - подбайте холодильник на 300-350 літрів.

Обсяг морозилки залежить від того, скільки продуктів ви плануєте заморожувати, яка кількість людей планує користуватися приладом. Якщо ви любите робити запаси на зиму, то вибирайте модель з морозильною камерою від 50 літрів і більше. Морозилки до 50 літрів підійдуть для недовгою заморозки продуктів.

image alt

Як вибрати холодильник: скільки потрібно камер?

Перше, з чим стикається покупець при виборі - це кількість камер. Який потрібен вам:

  1. Однокамерний (тільки холодильне відділення). Ідеальний варіант для тих, кому не потрібна морозилка або вона вже у вас є. Однокамерні моделі коштують дешевше, не займають багато місця на кухні. Ідеально вписуються на маленьку кухню.
  2. Двокамерні холодильники (холодильне відділення + морозилка). В основному відділенні зберігається швидко псується їжа, а в морозилці - заморожені стейки, ягоди, зелень.
  3. Трикамерні. У таких пристроях є холодильне, морозильне і універсальне відділення, або нульова зона (де температура завжди 0 градусів Цельсія). Нульову камеру називають «овочевий», в ній довше зберігається свіжість і смак їжі. Найчастіше «нулівку» розміщують в основному відділенні, тому трикамерні варіанти зустрічаються рідко.

image alt

Side-by-side і French Door

Холодильники Side-by-side користуються особливою популярністю. Це двосторонні моделі з бічним розташуванням морозилки і великим об'ємом обох камер - від 400 літрів основне відділення. Моделі Side by Side цільні, але деякі компанії зробили їх частинами, що роз'єднуються. Можете встановити кожне відділення в різних місцях квартири.

Фантазії розробників немає межі, вони придумали конструкцію French Door - основне відділення має двоє дверей, що відкриваються навстіж, під ними знаходиться морозилка з третіми дверима.

Розташування морозилки

Коли визначилися з типом, переходите до критерію «розташування морозильної камери».

Морозилку встановлюють внизу або вгорі. Найзручніші розташування морозилки - внизу, оскільки її використовують рідше, ніж основне відділення.

image alt

Температура і потужність заморозки

Потужність морозилки позначається зірочкою-сніжинкою. Одна «сніжинка» знижує температуру на 6 градусів, дві - на 12, три - на 18. Чим менше температура в морозильній камері, тим швидше охолоджуються продукти.

Запеклому дачникові, який вирішив забити морозилку ягодами або зеленню, функція швидкої заморозки знадобиться. Оптимальний показник потужності - 18 кг / добу.

image alt

Компресор

Серцем будь-якого холодильника є компресор. Побутовий прилад буває:

  • Однокомпресорний - працює поперемінно на холодильник, потім на морозилку.
  • двохкомпресорних - одна холодильна система забезпечує роботу основної камери, друга - морозилки, що дозволяє максимально точно регулювати температуру.

Який краще холодильник вибрати - одно- або двохкомпресорний? Двохкомпресорні пристрої раніше вважалися топовими. В останні роки все перевернулося. Можна відшукати хороший холодильник з ручним типом розморожування, але 2 компресорами або топовий варіант з розморожуванням NoFrost, одним компресором. Що краще? Істотних відмінностей немає. Головне - якість збірки, надійність виробників і продумана конструкція.

5 причин купити холодильник з інверторним компресором

Існують лінійні, звичайні і інверторні компресори. Перші два варіанти поступово відходять у минуле, а інверторні компресори вибиваються вперед і встановлюються в холодильники, кондиціонери та іншу побутову техніки. Сучасні холодильники працюють на інверторному компресорі, його відмінність від звичайних полягає в:

  1. мінімального рівня шуму. Найчастіше гучний шум холодильника приносить дискомфорт, але інверторні моделі безшумні, звук подається лише при охолодженні камери.
  2. Реакції на зміну температури і вологості. Компресор «бачить» зміни і автоматично встановлює необхідний режим. Коли на кухні жарко, він виробляє холод інтенсивніше.
  3. Зменшення споживання електроенергії на 10-20%. Інверторний двигун працює на максимумі тільки перший раз. Потім зменшуються обороти двигуна і він переходить в режим підтримки заданої температури. Найчастіше моделі з інверторним компресором належать до класу споживання енергії А +, А ++, А +++.
  4. Збільшення періоді експлуатації. Оскільки двигун не перевантажується, зменшується знос деталей, що дозволяє техніці працювати довше.
  5. Підтримку температури на оптимальному рівні. Продукти зберігаються в комфортних умовах через відсутність різких перепадів температур.

Мінуси инверторного компресора - нестійкість до перепадів температур, іноді краще використовувати стабілізатор.

image alt

Енергоспоживання

Клас енергоспоживання маркується латинськими літерами від A до G і вказує на ступінь економічності. Купівля холодильника низького класу енергоспоживання може серйозно відбитися на рахунках за електрику. Енергоефективними вважаються холодильники класу А, А +, A ++, А +++, В; класи С, D, E, F, G - рідко зустрічаються в продажу.

image alt

Сенсорне, електронне або електромеханічне управління. Який холодильник краще?

При покупці зверніть увагу на зручність управління:

  1. Сенсорний - в розпорядженні користувача компактний екран і сенсорні клавіші для установки програм і температурного режиму. Даний тип управління самий практичний і зручний, але вартість такого холодильника вище.
  2. Електромеханічне - термостат допомагає визначити і встановити бажану температуру. Ділення по колу термостата позначають конкретну температуру. Для вибору оптимального режиму призначена спеціальна ручка.
  3. Електронне - на корпусі знаходиться ЖК-екран, кнопки (або сенсорна клавіатура), розміщуються на двері. На дисплей виводиться інформація про заданому режимі і температурі.

Який вибрати холодильник за способом управління - питання зручності.

image alt

Система розморожування

Спосіб розморожування буває:

  • Автоматичним (No Frost). No Frost - розробка перешкоджає утворенню полою на стінках агрегату. За циркуляцію холодного повітря в камері відповідає спеціальний вентилятор, завдяки якому всередині не утворюється іній (з'являється тільки на випарнику, захованому від користувача). Вода, що відтанула стікає в піддон, звідки випаровується.
  • Ручним. Холодильник потрібно через певний проміжок часу (приблизно раз на рік-півтора) вручну відключати і чекати, поки при підвищеній температурі накопичився лід і іній розтануть. Далі слід помити і протерти агрегат.
  • Краплинним (коли волога стікає в спеціальний відсік і випаровується звідти). На задній стінці холодильника розташований конденсат, що охолоджує задню стінку, волога стікає в спеціальний відсік, звідки випаровується.

Очевидно, що холодильник з системою No Frost практичніше.

image alt

Додаткові особливості

Щоб куплений прилад задовольняв вас на 100%, будуть корисні дрібниці. Розповідаємо, на що звернути увагу при виборі:

  1. Режим «Відпустка» - коли вирушаєте на відпочинок, активуйте даний режим, щоб температура в пристрої підтримувалася в діапазоні від +10 до + 15 ° С.
  2. «Суперзаморозка» і «Суперохолодження» - незамінні функції для швидкого охолодження (до +2 ° C) або заморозки продуктів (нижче -24 ° C), наприклад, прямо з супермаркету. Зловживати суперфункціямі не рекомендується, вони надають додаткове навантаження на двигун.
  3. Ящик Fresh Zone або «нульова зона» - місце з ідеальними умовами зберігання м'яса і риби. Підтримується температура на рівні 0 градусів Цельсія.
  4. Антибактеріальний захист - захищає їжу від бактерій, грибка, цвілі, мікробів. Ці «вредіна» скорочують термін придатності їжі і є причиною неприємного запаху.
  5. Цифрова панель - дозволяє активувати необхідні функції, встановлювати необхідні параметри.
  6. Освіжувач повітря - забезпечує приємний, чисте повітря всередині камери.
  7. Сигналізація відкритих дверей - спрацьовує через 30 секунд після відкриття. Обов'язкова фішка для постійно забувають закрити дверцята.
  8. Віддалене управління через додаток - в деяких моделях передбачена можливість заглянути в холодильник через смартфон.

image alt

Кліматичний клас

Як правило, в магазинах складно зустріти прилад, що не підходив для вашого регіону, тому на кліматичний клас рідко покупці звертають увагу. Якщо ви все ж хочете переконатися, що пристрій підходить для вашого клімату, то бувають такі кліматичні класи:

  • N (нормальний) - холодильник працює при температурі від +16 ° C до +32 ° C.
  • T (тропічний) - до +43 ° C, підходить для експлуатації приладу в жаркому кліматі.
  • SN (субнормальний) - проміжний клас, пристосований для роботи при температурах від +10 до +32 ° C.
  • ST (субтропічний) - діапазон температур функціонування приладу знаходиться в рамках +16 до +38 ° C.

Виробник може відмовити в гарантійному обслуговуванні, якщо охолоджуючий прилад використовувався не в своїй кліматичній зоні.

image alt

Вибираємо виробника

Який фірми вибрати холодильник? Зверніть увагу на наступні бренди:

  • Samsung - перевірений часом надійний південнокорейський бренд розробляє найрізноманітніші моделі з унікальним дизайном, впроваджує інноваційні технології. Наприклад, система охолодження All-Around Cooling рівномірно охолоджує холодильник з боку в бік, а завдяки технології Space Max Technology ™ стінки холодильника тонше, що забезпечує додатковий обсяг без зменшення ефективності використання енергії.
  • Bosch - випускає холодильники з удароміцними полками, LED-освітленням і мінімалістичним дизайном. Топові моделі оснащені фірмовою системою Multi Airflow, функцією швидкої заморозки, охолодження SuperCooling.
  • LG - пропонує стильні конструкції Side-by-Side, систему Total No Frost для всіх відділень, швидку розмороження. Підсвічування продуктів здійснюється LED-освітленням замість звичайної лампи розжарювання, що дозволяє поліпшити освітленість на 47%.
  • Liebherr - моделі бренду можуть похвалитися камерою BioFresh з нульовою температурою, полками, ящиками з ударостійкого скла, вбудованим амортизирующим доводчиком Soft System, плавно завершальним закриття дверцята. Завдяки технології SmartFrost холодоагент рівномірно розподіляється по холодильній камері, а унікальна система управління MagicEye з інноваційної сенсорної концепцією забезпечує підтримку обраної температури з точністю до градуса.
  • Indesit - в асортименті представлені недорогі моделі і середнього цінового діапазону. Головні фішки: скляні полки, світлодіодне освітлення, енергоефективність А + і вище.

image alt

Як вибрати холодильник: підсумки

Вибір холодильника - це не складно, головне розуміти очікування від пристрою. Холодильник повинен «вписатися» в кухню, поєднуватися з інтер'єром. Кращим вибір буде двокамерний холодильник з двома компресорами і системою розморожування No Frost. Обов'язково придивіться до додаткових фішок, вони серйозно полегшують життя. Сподіваємося, поради «Цифри» допомогли розібратися з важливими питаннями, тепер ви знаєте, який він - ваш ідеальний холодильник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як вибрати енергозберігаючий холодильник?