Хлібопечі
Хлібопечі стали незамінними помічниками на багатьох кухнях. Приготовлений хліб самостійно дає неповторну атмосферу. До того ж можна повністю контролювати склад виробу. Але далеко не всі мають можливість витрачати багато часу на вимішування вручну тіста і безпосередньо випікання. Тут на допомогу господаркам і приходить хлібопічка. Сучасна техніка вимісить тісто до потрібного стану і випікатиме домашній хліб стільки, скільки необхідно.
Переваги хлібопічок
Ринок побутової техніки пропонує широкий асортимент кухонних помічників для різних цілей. І багато покупців замислюються над придбанням хлібопічки, але не завжди впевнені в доцільності такого девайсу. Адже ці пристрої мають ряд корисних переваг:
- замішування тіста;
- різні режими випікання;
- безпека;
- компактність;
- повний контроль інгредієнтів (особливо актуально для людей із харчовими алергіями);
- економія сил і часу.
З такою технікою приготувати ароматний хліб буде нескладно. А міняти рецепти можна на свій розсуд, щоб догодити смакам кожного члена сім'ї.
Принцип роботи та основні характеристики
Усі хлібопічки працюють за схожим принципом. Усередині конструкції знаходиться антипригарна місткість. На дні цієї місткості розташовані лопаті, які замішують тісто. Достатньо помістити всі інгредієнти у пристрій та вибрати програму випікання. При чому змінити час або режим роботи можна будь-якої миті.
Більшість апаратів одержують такі технічні характеристики:
- потужність – менш як 500-1600 Вт;
- обсяг випічки – менше ніж 0,5-1,5 кг;
- функції – 2 та більше.
Кількість функцій впливають на ціну хлібопічки, це варто пам'ятати при виборі. Прості пристрої досить бюджетні і добре справляються з роботою. А моделі дорогого сегмента дають більше різноманітності у приготуванні.
Корпус такої техніки виготовляється із пластику або металу. Пластикові моделі дешевші та легші, але вони менш зносостійкі та легко ламаються при падіннях. Металеві, навпаки, мають максимальну зносостійкість. Але вони дорожчі і досить важкі, що може бути незручно, якщо агрегат доведеться часто діставати.
Внутрішні чаші бувають алюмінієвими та сталевими, обов'язково з антипригарним покриттям. Другий варіант також важчий і дорожчий, але має більш тривалий термін експлуатації.
Базові функції хлібопічки
Кількість та різноманітність функцій залежить від моделі та виробника. Але для приготування стандартних «цеглинок» можливості є у кожної. До базових відносяться такі функції:
- пшеничний хліб;
- житній;
- французький;
- без глютену;
- дієтичний.
Звісно, цими програмами справа не обмежується. У хлібопечі можна без проблем замішувати тісто для пельменів, піци, випікати на заквасці, здобу та багато іншого.
Як вибрати хлібопічку?
Підбір кухонної техніки може забрати чимало часу. Щоб спростити чи прискорити цей процес, слід спочатку визначити порядок дій та ознайомлення з апаратами:
- Програми та функції. Насамперед перед покупкою такої техніки потрібно уважно ознайомитися з кількістю та видами програм, які їй доступні. Особливу увагу необхідно приділити можливостям готування дієтичних продуктів, якщо є потреба. Функції та можливості важливі не менше. Вони розширюють варіанти приготування хліба та іншої допомоги на кухні, як замішування тіста.
- Максимальна вага. Наступним за важливістю йде вага продукту. Якщо в планах готування на одну людину зі спокійним відношенням до хлібобулочних виробів, то можна зупинитися на невеликих моделях. А для великої родини краще одразу взяти пристрій із великим обсягом.
- Потужність. Рівень потужності впливає на швидкість випікання. Але зі збільшенням потужності зростає й витрата електроенергії. Більшість користувачів віддає перевагу варіантам середньої потужності. Якщо приготування хліба не пов'язане з додатковою зайнятістю на кухні, залишити техніку працювати можна і на кілька годин.
- Управління. Від типу управління залежить лише зручність використання. Більшість моделей працює на кнопках, але є пристрої із сенсорною панеллю. На функціонуванні приладу вони не позначаються.
- Додаткове обладнання. Допоміжні функції та елементи можуть збільшити ціну на хлібопічки, але вони роблять використання цих агрегатів ще комфортнішим. Деякі пристрої комплектуються мірною склянкою або ложкою, а оглядове віконце дозволить спостерігати за кожним етапом приготування. Зручно, якщо є функція підігріву, вона допоможе отримати максимально свіжий і теплий хліб навіть через великий проміжок часу.
- Використовувані матеріали. Тут варто зважити всі плюси та мінуси різних варіантів, а також врахувати бюджет. Якщо він обмежений, то краще підібрати пластикову пічку, оскільки за якістю роботи вони не гірші. Але якщо регулярна експлуатація пов'язана з ймовірністю «травмувати» прилад, металеві агрегати будуть актуальнішими.
Що ж до форми хлібопічки, у цьому разі вибір відносно обмежений. Переважна більшість апаратів видають хліб «цеглину». Але за бажання можна знайти квадратні чи круглі. На якість або швидкість приготування форма чаші ніяк не впливає. Але, можливо, для деяких цілей користувачеві знадобиться конкретний різновид.
Якісні пристрої для випікання хліба вдома знайдуться як у всесвітньо відомих брендів, так і менш розгонистих виробників. Серед популярних можна виділити такі:
- Gorenje;
- LG;
- Tefal;
- Mirta;
- Scarlett тощо.
Догляд за хлібопічкою
Як і іншу техніку, прилади для випікання потрібно регулярно та правильно чистити. При правильній експлуатації догляд за хлібопіччю не буде тривалим. Насамперед потрібно дочекатися повного остигання пристрою і відключити його від розетки.
Найчастіше достатньо протерти частини апарату вологою губкою або ганчіркою навіть без використання миючого засобу. Якщо ж потрібно ретельно відмити чашу, краще використовувати безабразивні м'які засоби і добре їх змити.
При очищенні тену необхідно максимально ретельно прибрати миючі розчини, оскільки при нагріванні з'явиться запах хімії, що залишиться у випічці. Внутрішні стінки хлібопічки можна швидко почистити пароочисником, а шматочки тіста від форми без зусиль відходять, якщо залити її теплою водою.
Деякі моделі оснащуються диспенсером, який дозовано подає до тіста певні інгредієнти. Його потрібно мити після кожного використання обов'язково, навіть якщо всю іншу конструкцію можна лише протерти.
Після очищення варто протерти все насухо, можна ненадовго залишити для додаткового просушування і зібрати. Такий нескладний догляд дозволить продовжити термін використання техніки і збереже її привабливий зовнішній вигляд.
Оформлення покупки в інтернет-магазині «Цифра»
Купити хлібопіч від перевірених виробників за доступною ціною можна на сайті Y.ua. Тут запропоновано різноманітний вибір побутової техніки із докладними характеристиками. Кожна модель надається з офіційною гарантією та інструкцією з експлуатації. За потреби покупку можна оформити в кредит, а сплатити замовлення – як онлайн, так і при отриманні. Якщо виникнуть запитання, завжди можна скористатися безплатною консультацією. Доставка діє по всій території України. У Києві та Львові також доступне адресне кур'єрське розвезення.