Як вибрати телевізор?

Зміст:

Плоский або вигнутий екран?

Тип покриття

Визначтеся з дозволом

Вибираємо матрицю

Популярні виробники телевізорів і особливості пристроїв

Функція SmartTV

У чому перевага смарт-телевізорів?

Яку операційну систему вибрати?

Способи управління телевізором

Вага телевізора і товщина корпусу

Які інтерфейси потрібні?

Додаткові фішки

Перед покупкою нового телевізора багато покупців задаються питанням: «Як вибрати телевізор?». Незважаючи на схожий дизайн, набір характеристик, дозвіл і діагональ, на перший погляд однакові телевізори кардинально відрізняються між собою. Одні мають діагональ 40 дюймів і покриття антивідблиску, інші оснащені глянцевими екранами, що пропонують соковиту, контрастну картинку. Одні підходять для перегляду ефірних ТВ-каналів, інші - для вечірнього кіноперегляду. Вибрати свою ідеальну модель, ще й вкластися в бюджет досить складно. Але ми допоможемо з вибором.

Перш ніж купити телевізор, потрібно ознайомитися з усіма можливими характеристиками, корисними, може і марними фішками. У статті розповідаємо, як вибрати хороший телевізор.

image alt

Плоский або вигнутий екран?

Вигнуті телевізори - нове явище. Подібними рішеннями користуються IMAX-плеєри - зігнутість створює атмосферу повного занурення в події. Маркетологи стверджують, що вигнутий екран якісніше передає картинку. Запевняємо, якість зображення визначають дозвіл, матриця, кути огляду, в останню чергу ступінь зігнутості екрану. Імітуючи реальність, вигнуті панелі наближають користувача до країв екрану, підвищуючи залученість в те, що відбувається.

Повноцінно оцінити переваги вигнутих ТВ можна, вибравши панель - 60-80 ''. Для перегляду потрібно розміститися по центру щодо екрану, а якщо збоку, картинка спотворюється. За рахунок зближених країв матриці зменшується рівень огляду, тому сидіти перед телевізором потрібно рівно по центру, щоб картинка не спотворювалася. Якщо вибираєте телевізор для комфортного перегляду фільмів в сімейному колі, купите плоский телевізор.

image alt

Тип покриття

Сьогодні можна купити телевізор з трьома типами покриття: матовим, глянсовим і глянсовим з покриттям антивідблиску. Який телевізор вибрати?

Розглянемо в чому відмінності:

  • Глянцеві екрани - відрізняються реалістичною передачею кольору, насиченими кольорами, але при перегляді видно відблиски від сонця або штучного освітлення.
  • Матові монітори - мають покриття антивідблиску, за екраном комфортно працювати навпаки сонця і при яскравому світлі.
  • Глянцеві з покриттям проти відблисків - золота середина між глянцевими і матовими. Картинка залишається соковитою, а відблиски від світла приглушаются завдяки усуває відблиски покриттю. Але якщо не хочете, щоб світло заважав взагалі, то краще брати матові.

Визначтеся з дозволом

Якість і деталізація зображення залежать від дозволу. Сучасні моделі підтримують такі формати:

  • HD (1280х720 пікселів) - застарілий формат, зустрічається рідко в недорогих моделях діагоналлю до 32 дюймів. Підійде на кухню або дачу.
  • Full HD (1920х1080 пікселів) - саме затребуване дозвіл, витісняють формат 4К. Більшість телевізорів, доступних до покупки, мають якраз FullHD-дозвіл.
  • 4К (3840х2160 точок) - дозвіл вдвічі більше, ніж у FullHD, оптимальний варіант для 50 дюймів. Формат набирає обертів, стає популярним, правда поки що саме телевізійного контенту в форматі 4К не так і багато. Зате він відмінно підійде для перегляду Netflix, YouTube, різних стрімінгових сервісів.
  • 8К (7680х4320 пікселів) - стандарт, що з'явився недавно. Він в два рази перевершує формат 4К. На ринку представлено всього парочка 8К-телевізорів, і коштують вони досить дорого. Купувати зараз не має абсолютно ніякого сенсу, оскільки контент в даному форматі відсутня.

Який вибрати формат? HD-телевізори купувати не варто. Якщо шукаєте доступний варіант - беріть FullHD-модель, якщо підбираєте телевізор на майбутнє - купуйте з 4К, це кращий варіант. Формат 8К вважається екзотикою, він представлений в невеликій кількості, тому купувати 8К-телевізор не найкраще рішення.

image alt

Вибираємо матрицю

Якщо ви не знаєте, як правильно вибрати плазмовий телевізор, то пропонуємо почати з вибору матриці. У пошуках реалістичною передачі кольорів, відтінків і високої яскравості створено безліч технологій, основні з них: LED, QLED, OLED:

  1. LED телевізори побудовані на рідких кристалах, за рахунок чого телевізори стали тонше в порівнянні з LCD, і отримали особливу популярність.

Існує два різновиди LED-панелей:

  • IPS - кристали розташовані паралельно екрану, розсіюють світло в сторони. Дає 178-градусні кути огляду, природне перенесення кольорів, правда не найкращу контрастність. Чорний при поганому світлі здається вигорілим.
  • VA - світлодіоди розташовані перпендикулярно дисплею, за рахунок чого блокують світло. Дозволяє отримати глибокий чорний колір, правда картинка трохи погіршується, коли міняєте кут огляду.

LED матриці використовують в недорогих ТВ-панелях і середнього цінового діапазону. IPS підійде для перегляду різного контенту, ігор. LED-VA - відмінний вибір для вечірнього перегляду серіалів і кіно.

image alt

  1. QLED - поліпшена матриця IPS. Що вдосконалили? Використовували підсвічування, щоб підсвічувати сині світлодіоди, завдяки чому сформувалися червоний і зелений кольори, яких не вистачало RGB-палітрі. QLED-матриця дозволяє отримати більш яскраве, насичене зображення, коштує дешевше OLED, але дорожче LED.
  2. OLED. В основі OLED-панелей органічні світлодіоди, які не потребують підсвічування, оскільки самі випромінюють світло. Дана технологія дає глибокий чорний, відмінну контрастність. До недоліків OLED-матриць віднесемо не найкращу яскравість, високу ціну в порівнянні з LED-панелями. Ще OLED-екрани можуть вигоряти.

Якщо у вас необмежений бюджет і потрібен телевізор з хорошою матрицею, беріть OLED. Якщо бюджет обмежений, купуйте LED-панель.

image alt

Популярні виробники телевізорів і особливості пристроїв

Серед найвідоміших торгових марок, що користуються найбільшим попитом, можна виділити наступні:

  1. Samsung - телевізори південнокорейського бренду працюють на фірмовій Tizen OS, мають зручні пульти ДУ, підтримують багатовіконний режим, функцію голосового управління і інші можливості. Пристрої виглядають строго, мінімалістично. Серед фірмових розробок: технологія PurColor (забезпечує чіткі, реалістичні кольори), інтер'єрний режим Ambient (дозволяє виводити на екран ваші фотографії).
  2. Xiaomi - китайський виробник, недавно увірвався на ринок телевізорів і швидко завоював тут популярність. Продукція бренду відрізняється невисокою вартістю, просунутими функціями, сучасними технологіями. Всі пристрої підтримують Smart TV. В асортименті моделі діагоналлю 32-65 ''.
  3. Sony - телевізори японської компанії демонструють відмінну картинку у форматі FullHD або 4К, пропонують об'ємний звук, технологію Object-based HDR remaster.
  4. LG - телевізори бренду працюють в парі з штучним інтелектом, підтримують програмну технологію Dynamic Color, яка підвищує якість динамічного зображення. Просунуті пристрою підтримує HDR10 Pro і HLG Pro. Більшість пристроїв поставляються з цифровими, аналоговими тюнерами.
  5. Kivi - пропонує покупцям недорогі телевізори з вбудованими динаміками і об'ємним звуком. Пристрої мають фірмовий пульт-указку Kivi Remote, підтримують технології обробки яскравості High Dynamic Range (HDR), Advanced Color Engine (АСЕ), за рахунок чого картинка на екрані виглядає природно, реалістично.

Функція SmartTV

ЖК-телевізори без функції Smart TV практично не користуються попитом. Усім потрібні просунуті моделі з виходом в інтернет і доступом до онлайн-сервісів переглядів фільмів. Зараз у продажу складніше знайти телевізор без смарт-тв, ніж с. І це не дивно, адже за останні пару років ціна на смарт істотно знизилася. Що вміють смарт телевізори:

  • виходити в інтернет через вбудований браузер;
  • відтворювати відео і фільми через YouTube, Netflix і інші сервіси;
  • записувати фільми, ТБ-передачі, серіали;
  • показувати фото зі смартфонів, планшетів, флешок і інших носіїв, використовуючи Wi-Fi або дротове з'єднання.

Для використання смарт-функцій потрібне підключення до інтернету. Телевізор можна підключити до домашньої локальної мережі через кабель DLNA або використовувати бездротове підключення Wi-Fi. Щоб відкрити інструментами та програмами Smart TV, потрібно натиснути спеціальну кнопку на пульті управління, зазвичай вона яскрава і велика.

У чому перевага смарт-телевізорів?

По-перше, це можливість подивитися улюблений фільм, телешоу або серіал прямо тут і зараз. Не потрібно чекати, поки закінчиться реклама або новини. Подивитися нову серію улюбленого серіалу можна в інтернеті, в день її виходу, а не чекати кілька місяців, коли ж її почнуть показувати на ТБ.

По-друге, смарт телевізор пропонує вільний доступ до широких інформаційних, пізнавальних і соціальних ресурсів. Можна слухати музику через інтернет і дивитися улюблені кліпи, дізнаватися першим про новинки. По-третє, користувач отримує доступ до ігор, що перетворює «розумний» телевізор в справжню ігрову приставку.

image alt

Яку операційну систему вибрати?

Телевізори з функціями Smart TV працюють на певній операційній системі, за допомогою неї реалізуються смарт-функції. Як в смартфонах встановлені Android і iOS, так і в телевізорах виробники використовують різні операційні системи:

  • Tizen - в телевізорах Samsung;
  • webOS - в телевізорах LG;
  • Android TV - встановлюється в телевізори Kivi, Philips, Sony.

Який телевізор краще - на Android, webOS або Tizen, сказати складно. Наприклад, Android TV стане прекрасним вибором для бажаючих не тільки дивитися ТБ-канали, а й користуватися різними додатками, грати в ігри - вибору тут більше, ніж у інших ОС. Фанатам бренду Samsung в будь-якому випадку має бути знайомство з ОС Tizen, вона працює добре, стабільно, без заскоків. WebOS від LG має приємний інтерфейс, проста і зрозуміла у використанні.

Кожен виробник намагається вдосконалити операційну систему, додаючи інтерактивні додатки і різні сервіси для перегляду фільмів і серіалів. Наприклад, український виробник Kivi реалізував в телевізорах сервіс онлайн TV від Kivi, який містить величезну колекцію фільмів, мультиків, серіалів, спортивних подій, їх можна подивитися в будь-який час доби.

image alt

Способи управління телевізором?

Керувати «розумним» телевізором можна різними способами:

  • пультом дистанційного керування;
  • через мобільний додаток;
  • за допомогою екранної або звичайної клавіатури;
  • голосом;
  • жестами.

Перший варіант використовується в усіх представлених на ринку телевізорах, інші - в смарт-тв. Ви можете встановити на свій смартфон необхідну мобільний додаток або налаштувати роботу з Google Assistant або іншим голосовим помічником. Жестової управління реалізовано в преміальних моделях з високим цінником і природно максимальним набором можливостей.

Вага телевізора і товщина корпусу

Компанії намагаються зробити ТВ-панелі легкими і тонкими, щоб вони зливалися з інтер'єром, а не виглядали, ніби величезна чорна коробка. Коли стіни в квартирі виконані з тонких листів гіпсокартону, краще вибрати легкий пристрій. Плануючи установку телевізора на тумбі або столі, можете не звертати увагу на габаритах і вазі. Всі сучасні моделі досить тонкі.

Які інтерфейси потрібні?

Моделі, наявні в продажу, наділені такими інтерфейсами:

  • Wi-Fi - для бездротового інтернет-серфінгу.
  • Ethernet - забезпечує проводове інтернет-підключення.
  • Digital Optical Out - вихід для акустичних систем. Стане в нагоді тим, у кого є відповідні колонки.
  • Bluetooth - дозволяє встановлювати бездротове з'єднання.
  • HDMI - для підключення ноутбука, ігрової приставки.
  • USB - для флешки і інших знімних накопичувачів з USB-портом.

Перераховані вище порти і бездротові комунікації стануть в нагоді тим, хто планує використовувати телевізор в якості мультимедійного центру розваг.

image alt

Преміум-моделі мають велику кількість ТВ-тюнерів, але в недорогих і среднебюджетних може бути тільки один тип або взагалі бути відсутнім. Щоб дивитися ефірні ТВ-канали, уточніть наявність тюнера:

  • DVB-T2 - для прийому цифрових ТВ-каналів на звичайну антену;
  • DVB-C2 - для підключення цифрового кабельного ТБ;
  • DVB-S2 - супутниковий тюнер.

Додаткові фішки

У телевізорі може бути безліч цікавих фішок, про які покупці можуть і не знати. Але деякі з них вам точно знадобляться, а інші просто не приносять користі.

Функції, які точно знадобляться:

  • HDR - розширений динамічний діапазон. Картинка стає яскравіше, соковитіше за рахунок правильного налаштування яскравості конкретних ділянок картинки.
  • Bluetooth - стане в нагоді, коли потрібно підключити бездротові навушники або клавіатуру.

Серед непотрібних функцій відзначимо наступні:

  • 3D - колись телевізори з функцією 3D були популярні, але як то кажуть «не зайшла». У продажу моделі практично не зустрічаються, ефекту як в кіно вони не дають.
  • Curved display - вигнуті екрани. Рішення цікаве, але дороге. Дивитися контент зручно тільки одному або вдвох, тому якщо нагрянуть гості, то влаштувати спільний кіноперегляд не вийде.

Тепер ви в найдрібніших подробицях знаєте критерії вибору телевізорів, без зусиль зможете вибрати і купити ідеальну модель. Сподіваємося, наші поради допомогли визначитися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кращі смарт телевізори