Як вибрати ноутбук?

Коли настає час покупки нового ноутбука можна розгубитися, дивлячись на величезний вибір представлених моделей. Спершу потрібно визначитися для яких завдань і яким бюджетом маєте в своєму розпорядженні. Щоб правильно вибрати ноутбук пропонуємо розібратися з усіма деталями і необхідними параметрами, щоб придбання було потрібне і дійсно корисним.

Зміст:

*Вибираємо дизайн і розмір ноутбука

*Як вибрати ноутбук за якістю екрану

*Яким повинен бути процесор в ноутбуку?

*Вибір відеокарти для ноутбука

*Яку вибрати клавіатуру?

*Автономність

*Операційна система

Як вибрати ноутбук?

Щоб вибрати ноутбук визначте:

  • для яких завдань необхідний ноутбук. Для нескладних - роботи з документами, веб-серфінгу і перегляду відео або складних - обробка даних, графічний дизайн або гри.
  • яким бюджетом маєте в своєму розпорядженні. Чи готові пожертвувати деякими функціями для економії бюджету або розраховуєте зробити інвестицію в новітні технології та якісні матеріали, довговічність.

Вибираємо дизайн і розмір ноутбука

Перше на що звертає увагу будь-який покупець при виборі - це зовнішній вигляд. Приємно, коли ноутбук і продуктивний, і красивий. Найчастіше бюджетні моделі виконані з пластика, але при цьому можуть порадувати яскравим забарвленням. Дорожчі моделі, наприклад ультрабуки можуть похвалитися unibody-корпусом з алюмінію або сплаву. У Lenovo є ряд моделей з карбоновим корпусом. Це надійний і в той же час легкий матеріал. Acer встановлює на ноутбуки захисне скло Gorilla Glass 3, що виглядає ефектно, але, в будь-якому випадку, якщо ноутбук впаде на асфальт, то тут йому вже нічого не допоможе.

Габарити і вага ноутбука залежать від дисплея. Для поїздок і відряджень краще вибрати модель з розміром екрану до 13 дюймів. Такий ноутбук буде компактним і відповідно трохи важити. Якщо ж Вам потрібен стаціонарний ноутбук для роботи, який весь час буде перебувати в офісі або вдома, то краще брати 15-дюймовий, а для геймерів підійде модель з діагоналлю 17 дюймів. Останнім часом стають популярними ноутбуки-трансформери, або ноутбуки-планшети. Це нововведення можуть запропонувати компанії ASUS, Acer, Lenovo, Dell.

Як вибрати ноутбук за якістю екрану

Особливе значення при виборі нового ноутбука має екран.

Характеристики екрану ноутбука:

  • Тип матриці;
  • Діагональ;
  • Щільність пікселів;
  • Розширення.

Висока щільність пікселів забезпечує чітку і насичену картинку, відповідно, чим це значення нижче, тим гірше картинка буде. Більшість моделей на ринку зараз пропонують HD формат, але куди краще буде виглядати картинка в дозволі Full HD. Є й екрани формату 4К, але ціна на них досить висока.

Що ж стосується матриці, то зупиніть свій вибір на матовому покритті, на якому відсутні відблиски. Глянцевий поверхню виглядає досить красиво, але непрактично, хоча якщо знайдете з покриттям антивідблиску, то сміливо беріть. Вибрати ноутбук за параметрами екрану кожен зможе в залежності від своїх цілей і роботи, яку буде виконувати на ньому.

Як вибрати ноутбук?

Яким повинен бути процесор в ноутбуку?

Більшість ноутбуків працюють під управлінням Intel. AMD теж стане практичним рішенням якщо у Вас обмежений бюджет, але він не користується таким попитом, як Intel.

При виборі процесора звертайте увагу також на:

  • Покоління;
  • Значення тактової частоти роботи процесора;
  • кількість ядер.

Останні покоління забезпечують більш високу продуктивність, ніж попередні. Працювати з процесором Intel 7-го покоління ноутбук буде швидше і ефективніше, ніж із Intel 6-го. Найслабші процесори це Atom, Celeron і Pentium. Intel Core i7 буде найпотужнішим, Core i5 - трохи слабше, Core i3 - ще слабше.

Кількість ядер вказує на число завдань, з якими ноутбук зможе впоратися одночасно. Ігровому ноутбука буде потрібно не менше 4 ядер Intel Core i5 або i7, а для звичайних користувачів підійде і 2-ядерний Intel Core i3. Багатоядерні (2 і більше ядер) ноутбуки зможуть виконувати кілька завдань одночасно, демонструючи при цьому високу продуктивність.

Для вирішення ж щоденних завдань підійде і звичайний, 2-ядерний процесор, яких досить багато на ринку. Важливу роль відіграє обсяг оперативної пам'яті. Чим її більше, тим краще буде працювати система. Вона відповідає за швидкість виконання завдань. На даний момент буде актуальним вибрати формат оперативної пам'яті DDR4 ємністю 8-16 Гб для складних завдань або 4 Гб для простих. Ігрові ноутбуки пропонують можливість збільшення обсягу оперативної пам'яті.

Зберігання та обмін даними

Чим більше обсяг твердотільного накопичувача, тим буде і вище вартість ноутбука. Якщо Ваша робота пов'язана з накопиченням та обробкою даних, то варто вибрати накопичувач з великим об'ємом від 1 Тб, а якщо Ви купуєте ноутбук для домашнього використання, то вистачить і 128 Гб. Важливу роль відіграє частота обертання диска. Маючи частоту 7 200 оборотів в хвилину, диск буде шуміти і швидко нагріватися, але зате потрібний додаток відкриє швидко.

Для передачі даних, як правило, є:

  • Модуль Wi-Fi;
  • Порти USB;
  • Bluetooth.

Деякі ноутбуки пропонують NFC, який призначений для комунікації з іншими гаджетами. Ноутбуки для роботи випускаються з підтримкою мереж 3G і LTE, але відповідно і вартість їх буде вище, ніж звичайних. Наприклад, HP ProBook 430. Ви зможете підключатися до мережі Інтернет, незалежно від того, де Ви знаходитесь, навіть якщо поруч немає Wi-Fi. У деяких є Ethernet-порт, за допомогою якого можна підключитися до будь-якої провідної мережі для передачі даних на швидкості до 1 Гбіт / сек.

Як вибрати ноутбук?

Вибір відеокарти для ноутбука

Вибирати необхідно виходячи з типу завдань які необхідно буде виконувати.

Видеокарта в ноутбуці може бути:

  • Дискретна (виділена);
  • Інтегрована (вбудована);
  • Обидві карти інтегрована і дискретна.

Для роботи з документами, схемами, таблицями, веб-серфінгу і перегляду фільмів підійде звичайна відеокарта, а ось дискретна потрібна для вирішення більш складних завдань - графічний дизайн або рендеринг. Вона доповнює базові можливості ноутбука, включаючись в разі потреби. Вибрати виробника відеокарти нескладно. Найбільш популярні - це NVIDIA і AMD. Якщо Ви берете ноутбук просто для будинку, грати в ігри на ньому не будете і створювати графічні малюнки, то дискретна відеокарта зовсім не потрібна.

В ігрових ноутбуках найчастіше зустрічається графіка NVIDIA, іноді навіть з підтримкою систем віртуальної реальності - ідеальна покупка для справжніх геймерів. Звичайно ж і ціна на нього буде значно вище, ніж на інші моделі.

Яку вибрати клавіатуру?

Вибираючи зручну клавіатуру для комфортного набору тексту звертайте увагу на хід кнопок, і відгук. Ноутбуки Lenovo і Dell пропонують увігнуту форму клавіш для більшої зручності друку. В ігрових моделях передбачена клавіатура з підсвічуванням клавіш, яка дозволяє грати при повній відсутності освітлення, наприклад, ASUS ROG, Dell Alienware. Також в таких ноутбуках можна налаштовувати блок з макросів для вчинення дії одним кліком. Такі клавіатури сподобаються не тільки геймерам, але і тим, хто постійно працює з текстом.

Автономність

Час роботи ноутбука без розетки залежить від начинки: процесор, оперативна пам'яті, накопичувач і екран. З цими параметрами ми тільки що розбиралися. В середньому автономність ноутбуків становить 6-10 годин. Виробники вказують час автономної роботи пристрою, але найчастіше воно занадто завищена. Дивіться на обсяг батареї і від цього виходите. Чим вище значення, тим краще автономність.

Apple MacBook Air може похвалитися автономністю протягом 10 годин. Звичайно ж, все залежить від навантаження. Якщо Ви граєте, то заряд витратив швидко, а якщо просто працюєте з документами, то годин 8 може і попрацювати без розетки.

Операційна система

Наявність операційної системи може істотно вплинути на вартість ноутбука. Моделі, які продаються з уже встановленими ОС Windows, Linux, будуть коштувати дорожче, ніж просто ноутбуки без операційної системи. Бюджетні ноутбуки часто комплектуються ОС Linux або MS-DOS.

Висновки

Дізнавшись основні характеристики, пропонуємо сміливо відправлятися в інтернет магазин електроніки, щоб вибрати ноутбук. Звертайте увагу на основні критерії: продуктивність, екран, для роботи з текстом - клавіатуру і, звичайно, відеокарта для ігроманів. Об'єм оперативної пам'яті і жорсткого диска краще брати не менше 4 ГБ і 500 ГБ відповідно. Вибирайте сучасний процесор, у якого більше тактова частота і краще продуктивність, ніж у попередніх версій. Розмір екрану також вибирайте виходячи з потреб у використанні.